کد خبر: 200201
تاریخ انتشار: ۳۱ تیر ۱۳۹۶ - ۱۲:۱۲
- چاپ
خودروسازی برخلاف برخی صنایع خامفروشی نیست و با ارزش افزوده به بازارهای بینالمللی عرضه میشود. همین موضوع نیز باعث ارزآوری و سودآور بودن این صنعت خواهد شد.
به گزارش اخبار خودرو ،صنعت خودرو در هر کشوری اهمیت زیادی دارد. از آنجا که این صنعت نسبت به برخی صنایع جدیدتر است، لوکوموتیو گفته میشود و صنایع دیگر را نیز به حرکت در میآورد. رونق در صنعت خودرو باعث به جریان افتادن بخشهای مختلف و صنایع دیگر ازجمله صنعت فولاد، آهن، ریختهگری، شیشه، پلاستیک میشود و همچنین به فعال شدن بخشهای مختلف از زنجیره ارزش تولید خودرو شامل واحدهای تحقیق و توسعه، مهندسی و طراحی، قطعهسازی، تولید خودرو، واحدهای مهندسی و فناوری و واحدهای بهینهسازی مصرف سوخت کمک میکند.
خودروسازی برخلاف برخی صنایع خامفروشی نیست و با ارزش افزوده به بازارهای بینالمللی عرضه میشود. همین موضوع نیز باعث ارزآوری و سودآور بودن این صنعت خواهد شد. هر خودرویی که در بازارهای بینالمللی عرضه و فروخته شود، ارزآوری چندبرابری نسبت به فروش نفت و گاز خواهد داشت. از این منظر توسعه خودروسازی قطعا به رشد اقتصادی در کشور و فعال کردن صنایع دیگر کمک میکند.
سهم صنعت خودرو در میان گروههای صنعتی بین ۱۸ تا ۱۹درصد و این میزان بالاترین سهم در بین صنایع دیگر است. درواقع این سهم بالا، دلیل توجه محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت به بخش خودرو است. به اعتقاد نعمتزاده، کمک به خودروسازی باعث به حرکت درآمدن صدها صنعت و بخش ریز و درشت پاییندستی خواهد شد. این توجه فراوان وزیر به خودروسازی باعث شده است به نوعی او را «وزیر خودرو»
لقب بدهند.
استراتژی وزیر صنعت، معدن و تجارت احیای خودروسازی در مرحله نخست و رساندن این صنعت به افقهای سند چشمانداز سال ۱۴۰۴ بود. سال گذشته خودروسازان توانستند ۴۰درصد رشد را نسبت به قبل تجربه کنند. همین رشد فروش خودروسازان باعث به حرکت درآمدن صنعت مهم قطعهسازی که در سالهای گذشته وضعیت مناسبی نداشت و دچار بحرانهای فراوانی بود، شده است. اما انتقاد به عملکرد نعمتزاده در بخشهای دیگر غیر از خودروسازی است. زیرا در حالحاضر خودروسازان در شرایط خوب فروش و تولید بهسر میبرند و به نظر میرسد از محصولات تولید مشترک با خارجیها نیز استقبال خوبی خواهد شد.
بهعقیده کارشناسان از آنجاکه این صنعت بسیاری از صنایع پاییندستی، قطعهسازی و شرکتهای پلیمری را درگیر فرآیند تامین مواد اولیه میکند، سهم بالایی در میزان اشتغالزایی و رشد اقتصادی کشورها دارد و توسعه صنعتی را سرعت میبخشد. پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۰ میلادی در مجموع بیش از ۱۰۰میلیون خودرو در جهان تولید شوند که این امر نشان از رشد و توسعه منظم این صنعت نسبت به دیگر صنایع دارد. در حالحاضر گردش مالی برای صنعت خودرو در جهان بیشاز ۸۰۰میلیارد دلار است. در این زمینه شرکتهای خودروساز، در رقابت شدید با یکدیگر قرار دارند و به دنبال ایجاد نوآوری و حرکت به سمت سوختهای پاک هستند.
این در حالی است که در سالهای گذشته با وجود تحریمها و البته ضعف خودروسازیها در امر تحقیق و توسعه، همکاری مناسب و سازندهای با شرکتهای خودروساز و طراحان بینالمللی خارجی شکل نگرفت و توسعه صنعت خودرو در خواب نسبتا عمیقی فرو رفته بود، به همین دلیل باید به آن توجه میشد تا برای ورود به مسیر اصلی که باید در سالهای گذشته در آن گام برمیداشت، آماده شود.
گردش مالی بالا، کارآفرینی، تحریک بخشهای مختلف پاییندستی، تغییر تدریجی در تکنولوژی ساخت خودرو و گرایش جهانی خودروسازان به تولید خودروهایی با سوخت پاک و عوامل دیگری از این دست باعث شدهاند تا این صنعت مهم در اولویت برای وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت یازدهم قرار بگیرد. واقعیت این است اقتصاد کشور به صنایع و محصولاتی با ارزشافزوده بالا مانند خودروسازی، ساخت نرمافزار و بسیاری دیگر از این قبیل محصولات نیازمند است.
اما اگر خودروسازی و بازار خودرو در کشور دچار رکود باشند، چه تاثیری بر اقتصاد خواهند گذاشت؟ بدونشک صنایع بسیاری دچار رکود عمیقتری خواهند شد. این دقیقا همان بلایی است که با رکود در بازار مسکن و ساختوساز گریبانگیر بخشهای زیردستی آن شد و بسیاری از مشاغل دچار رکود شدند و درنهایت میزان بیکاری افزایش یافت و عملا دیگر شغلی ایجاد نشد.
شاید یکی از دلایل رشد سریع اقتصادی چین و فعال بودن صنایع وابسته به خودرو در این کشور، توجه سیاستگذاران چینی به خودروسازی باشد. صنعت خودروی چین، سال گذشته بیشاز ۲۸میلیون خودرو تولید و به فروش رسانده است. با یک حساب ساده میتوان فهمید با تولید این تعداد دستگاه خودرو، چه جنبش و تحولی در بخشهای مرتبط با این صنعت در چین بهوجود آمده و بیدلیل نیست این کشور تبدیل به یکی از قدرتمندترین اقتصادهای جهان شده است. شاید اگر این کشور صنعت خودرویش را با همکاری دیگر کشورهای پیشرفته توسعه نمیداد، در حالحاضر با معضل وحشتناکی به نام بیکاری روبهرو بود و هیچگاه نمیتوانست خود را در کنار ۵کشور قدرتمند اقتصادی نشان دهد. به هرحال هرچند انتقادهایی متوجه نعمتزاده به دلیل توجه فراوان به بخش خودرو وجود دارد اما تجربههای جهانی نشان دادهاند صنعت خودرو یک صنعت مولد و محرک است و ارزش افزوده بالایی ایجاد میکند. کشورهایی مانند مکزیک، ترکیه، هند و برزیل با برنامهریزی صحیح در این صنعت و همچنین صنعت ساخت قطعه به موفقیتهای فراوانی در اقتصاد خود دست یافته و توانستهاند از این طریق به معضل بیکاری پاسخ دهند.